Asset Publisher Asset Publisher

Zimowe Grzybobranie?

Byliście kiedyś zimą na grzybach?

Nie, to nie jest żart. Zimą można zbierać grzyby.

Jednym z takich wyjątkowych grzybów dostępnych przez cały rok kalendarzowy jest uszak bzowy zwany czasem uchem judaszowym.

Pamiętaj jednak, by zbierać tylko te grzyby, które znasz” - powtarzają leśnicy, by przestrzec przed zatruciami.

Skąd nazwa uszak bzowy?

Swoim wyglądem przypomina ludzką małżowinę uszną, a nawet małżowinę martwego człowieka.

To nasz odpowiednik grzybków mun, który może być wykorzystywany w kuchni.

Najczęściej wyrasta na bzie czarnym (stąd nazwa), ale nie jest to regułą, ponieważ lubi też inne gatunki liściaste.

Jak smakuje?

Owocnik uszaka ma charakterystyczny miąższ bez wyraźnego smaku.

Do jakich potraw się nadaje?

Proponujemy je wykorzystać do przyrządzenia chińszczyzny.

Co będziesz potrzebować, by przyrządzić takie danie?

- czosnek,

- cebulę,

- marchewkę,

- korzeń pietruszki,

- czerwoną paprykę,

- pomidorki koktajlowe,

- sos sojowy,

- sos słodko-kwaśny chili,

- olej sezamowy,

- makaron ryżowy,

- 1 łyżka mąki ziemniaczana,

- kilka sztuk owocników uszaka bzowego, bądź grzyby mun,

- filet (pierś) z kurczaka.

Jak to wykonać?

Pomidorki pokroić na ćwiartki, grzyby mun (wcześniej na kilkadziesiąt minut zamoczyć w gorącej wodzie), marchewkę, cebulę, paprykę, pietruszkę w paski, czosnek i imbir posiekać, a filet z kurczaka pokroić w cienkie plasterki.

Rozgrzać olej sezamowy, wrzucić mięso i smażyć, aż zmieni kolor na jasno brązowy. Dodać pokrojone warzywa. Smażyć przez chwilę. Na końcu dodać pomidorki i zalać wszystko wcześniej przygotowanym sosem (20 ml sosu sojowego, 10 ml słodkiego sosu chili, 3g mąki ziemniaczanej, posiekany imbir, czosnek i 60 ml wody – dokładnie wymieszanym).

Na końcu dorzucić naszego uszaka bzowego. Podawać z makaronem ryżowym (również blanszowanym wrzątkiem), bądź z klasycznym ryżem.

 

SMACZNEGO!