Lista aktualności
W Nadleśnictwie Przedborów można kupić dziczyznę!
Jak to zrobić?
Wystarczy zadzwonić do leśniczego Łukasza Huptasa – tel. 660 414 477, i zamówić mięso (tusze i półtusze skórowane, nieskórowane), co da gwarancję świeżości. Punkt sprzedaży nie funkcjonuje, jak sklep, w którym towar jest na półkach. Zamówienia dokonuje się z wyprzedzeniem. Mięso jest przygotowane w oparciu o wszelkie standardy weterynaryjne i sanitarne.
Dlaczego dziczyzna jest tak niezwykła? Ponieważ posiada niesamowite walory smakowe, jest bogatym źródłem najbardziej potrzebnych witamin z grupy B (B2, B6, B5), żelaza oraz pełnowartościowego białka, fosforu, wapnia i magnezu. Mięso dzikie ma niską zawartość cholesterolu oraz dużą ilość aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć. Mięso to jest łatwe w przyrządzeniu, potrawy wymagają prostych przypraw i marynat.
Zapowiedzieli się jacyś niezwykli goście? Wykorzystaj sytuację i poczęstuj ich czymś wyjątkowym, o niepowtarzalnych smaku, a nade wszystko zdrowym.
Skąd wiemy, że „leśne” produkty z Przedborowa są tak wyjątkowe?
Działalność punktu sprzedaży dziczyzny wpisuje się w założenia projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów”, który promuje markę Dobre z Lasu.
Zwierzyna nie jest karmiona paszami z antybiotykami, tylko żywi się skubiąc to, co w przyrodzie znajdzie najlepszego. Rośliny zielne, krzewinki i krzewy nie są poddawane opryskom, ani nie są nawożone. To daje gwarancję wysokiej jakości mięsa. Wszystko to doskonale się wpisuje w edukację dla zrównoważonego rozwoju. Chcąc poopowiadać o dziczyźnie, zaprosiliśmy do nas Tomasza Jakubiaka – kucharza. W ten sposób powstały filmy kulinarne. Będziemy je umieszczać kolejno – wraz z emisją internetową.