Asset Publisher
Czas na jeżyny...
Jeśli uwielbiacie dżem z jeżyn, ciasto z jeżynami - to najwyższa pora, żeby pójść na "jeżynobranie"…
Te piękne, granatowe owoce zawierają cukry, witaminy i pektyny.
Są przez to często zbierane, ponieważ są cudowne w smaku zarówno na surowo, jak i przetworzone.
Kazimiera Iłłakowiczówna w wierszu pt. "Jeżyny" tak o nich pisała:
"Kłują jeżyny - lepkie, ciemne, płodne -
w czarne kałuże zaglądają do dna,
stąpają pełzające i krępe,
po kładkach, po brzegach, po kępach.
Na nich jagoda błyska,
a pod nimi wężowiska."
Owoc jeżyny od maliny odróżnia fakt, że nie odrywają się one od dna kwiatowego, a zerwany owoc jest jakby wypełniony od środka.
Dzięki tej właściwości jeżyny są bardziej odporne na zgniatanie i łatwiej można je przetransportować i przechować.
Kto spróbował kiedyś owoce jeżyny, ten wie, że są one smaczne i aromatyczne.
Mają pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, działają też uspokajająco i stosowane są również w leczeniu przeziębienia i grypy.
Sok z jeżyn bywa także używany leczniczo na skórę, natomiast wywar z liści działa napotnie, reguluje przemianę materii, wykazuje
działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i grzybobójcze.
Przepis na przepyszny placek dereniowo-jeżynowy i napar z liści jeżyny, ciasto z jeżynami w kremie znajdziesz klikając w poniższy link:
https://www.lasy.gov.pl/.../dobre-z.../dobre-z-lasu-1.pdf
To wyjątkowa książka kucharska, którą można kupić, bądź pobrać.
Dobre z Lasu - jeśli jesteś zainteresowany gotowymi produktami, szukasz pomysłu na prezent, zajrzyj poniżej: http://www.dobrezlasu.pl/home.6 ; www.dobrezlasu.pl/home