Asset Publisher Asset Publisher

Czas na jeżyny...

Jeśli uwielbiacie dżem z jeżyn, ciasto z jeżynami - to najwyższa pora, żeby pójść na "jeżynobranie"…

 

Te piękne, granatowe owoce zawierają cukry, witaminy i pektyny.

Są przez to często zbierane, ponieważ są cudowne w smaku zarówno na surowo, jak i przetworzone.

 

Kazimiera Iłłakowiczówna w wierszu pt. "Jeżyny" tak o nich pisała:

"Kłują jeżyny - lepkie, ciemne, płodne -

w czarne kałuże zaglądają do dna,

stąpają pełzające i krępe,

po kładkach, po brzegach, po kępach.

Na nich jagoda błyska,

a pod nimi wężowiska."

Owoc jeżyny od maliny odróżnia fakt, że nie odrywają się one od dna kwiatowego, a zerwany owoc jest jakby wypełniony od środka.

Dzięki tej właściwości jeżyny są bardziej odporne na zgniatanie i łatwiej można je przetransportować i przechować.

Kto spróbował kiedyś owoce jeżyny, ten wie, że są one smaczne i aromatyczne.

Mają pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, działają też uspokajająco i stosowane są również w leczeniu przeziębienia i grypy.

Sok z jeżyn bywa także używany leczniczo na skórę, natomiast wywar z liści działa napotnie, reguluje przemianę materii, wykazuje

działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i grzybobójcze.

Przepis na przepyszny placek dereniowo-jeżynowy i napar z liści jeżyny, ciasto z jeżynami w kremie znajdziesz klikając w poniższy link:

https://www.lasy.gov.pl/.../dobre-z.../dobre-z-lasu-1.pdf

 

https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni/dobre-z-lasu-1.pdf

To wyjątkowa książka kucharska, którą można kupić, bądź pobrać.

Dobre z Lasu - jeśli jesteś zainteresowany gotowymi produktami, szukasz pomysłu na prezent, zajrzyj poniżej: http://www.dobrezlasu.pl/home.6 ; www.dobrezlasu.pl/home